/ 18 Nov

Vanaf welke leeftijd kan je het beste een slaaptrainer gebruiken?

Een slaaptrainer is perfect om jouw kleintje te helpen bij het krijgen van een gezond slaapritme. Iets waar kinderen hun hele leven profijt van zullen hebben. En jij al meteen. Kindjes zijn doorgaans vroeg wakker en vragen dan meteen de aandacht van hun ouders.

Wanneer jouw kleintje een baby is, dan hoort dat erbij, maar op een bepaalde leeftijd zou het toch wel prettig zijn als jouw kleintje wat langer in bed blijft liggen. Kinderen vinden het ook helemaal niet leuk om te gaan slapen, en dat kan heel wat gedoe opleveren. Een slaaptrainer kan de perfecte oplossing zijn.

Wanneer kan jouw kindje een slaaptrainer gebruiken?

Wanneer kinderen rond de 2 jaar oud zijn, beginnen ze verbanden te begrijpen. Oogjes dicht is slapen en oogjes open is opstaan. Klokkijken kunnen ze op die leeftijd nog niet, maar ze snappen wel symbolen, licht en kleuren. Die worden bij een slaaptrainer dan ook gebruikt om aan te geven waarvoor het tijd is.

Het woord zegt het al. Een slaap trainer. Het gaat allemaal niet vanzelf. Je kan beginnen met oefenen en als het nog niet duidelijk is, dan kan je het na een tijdje nog eens proberen. Geef het ook niet te snel op, maar blijf het consequent een tijdje proberen, zeker als je merkt dat jouw kindje het best begrijpt.

Hoe werkt een slaaptrainer?

Een slaaptrainer helpt jouw kleintje niet alleen bij het wakker worden, maar ook bij het slapengaan. Vaak is het een nachtlampje en een wekker in 1. Met symbolen, kleuren en licht wordt er op een eenvoudige manier aangegeven wat de bedoeling is. Je stelt een slaaptrainer zelf in en legt uit hoe jouw kindje kan zien wanneer het tijd is om op te staan of om te gaan slapen.

Verwacht niet meteen dat jouw kindje een uur langer in bed blijft liggen. Dat dien je rustig aan op te bouwen. Stel een vroege tijd in, niet veel later dan dat jouw kindje uit zichzelf wakker wordt, en pas dit na een paar dagen steeds aan met een paar minuten.

Hoe gebruik je een slaaptrainer?

Hoe jij de slaaptrainer gebruikt, is natuurlijk bepalend voor hoe goed het zal gaan.

  • Gebruik de slaaptrainer iedere dag en ben er consequent mee
  • Is jouw kindje eerder op, wijs dan op de slaaptrainer en leg jouw kindje terug in bed
  • Lukt het na een paar keer proberen nog steeds niet? Stel de wekker dan wat vroeger in. Anders werkt het frustrerend en dat wil je zeker niet
  • Lukt het jouw kindje om goed met de slaaptrainer te werken, zorg dan dat er een beloning is. Het is ook nog eens goed voor het zelfvertrouwen
  • Blijf in het begin benadrukken wat de slaaptrainer aangeeft. Zoals open oogjes, een bepaalde kleur of een geluidje

Een slaaptrainer wordt voornamelijk gebruikt bij het wakker worden en opstaan, maar kan net zo goed gebruikt worden om te gaan slapen. Dan gaat een lichtje uit of de oogjes dicht en leert jouw kleintje samen met de slaaptrainer dat het tijd is om te slapen.

Copyright © 2023 Alle rechten voorbehouden | Onlinebabyfun.nl